Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σύμπραξης σχολικών μονάδων “Cinemaths Paradise”

Afisa_CineMaths_2

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σύμπραξης σχολικών μονάδων “Cinemaths Paradise

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Erasmus+/Δράση ΚΑ2 – Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης» (http://www.iky.gr/erasmusplus-ka2/sxolikiekpedeusis-ka2), το σχολείο μας συμμετάσχει σε μία διετή σύμπραξη τεσσάρων ευρωπαϊκών σχολείων με στόχο την υλοποίηση ενός κοινού προγράμματος με τον τίτλο “Cinemaths Paradise”. Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι το IES Alcantara από την Alcantarilla της Ισπανίας, το Lycée Carriat από την Bourg-en-Bresse της Γαλλίας, και το Agerbaek School από την Agerbaek της Δανίας.

«Τα μαθηματικά είναι η αλφάβητος με την οποία ο Θεός έγραψε το Σύμπαν.» Με αυτά τα λόγια του Γαλιλαίου, θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία των μαθηματικών αρχών και εννοιών, οι οποίες είναι μέρος σχεδόν κάθε είδους εργασίας. Παρόλ’ αυτά, πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν προβλήματα στην απόκτηση των μαθηματικών δεξιοτήτων. Οι μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά είναι μία από τις αιτίες αποτυχίας κάποιων μαθητών στο σχολείο, και μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν και την πρώιμη εγκατάλειψή του. Αναλύοντας τις αιτίες αυτής της κατάστασης, βρίσκουμε δύο σημαντικούς λόγους: την έλλειψη ελκυστικότητας του μαθήματος, και το ότι οι μαθητές δε βλέπουν τη σχέση του μαθήματος με την πραγματικής ζωή. Αυτό το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να προσφέρει στους καθηγητές μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Από την άλλη μεριά, στις μέρες μας η οπτική σκέψη γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των Η.Π.Α., συγκρατούμε μόνο ένα 10% των πληροφοριών που λαμβάνουμε εάν παρουσιαστούν μόνο προφορικά, και μόνο 35% όταν παρουσιαστούν μόνο οπτικά. Αλλά όταν συνδυάζονται τα ακουστικά και τα οπτικά εργαλεία για την παρουσίαση ενός μηνύματος ή μίας ιδέας, συγκρατούμε το 65% αυτών των πληροφοριών. Επιπλέον, ένα από τα αγαπημένα χόμπι των νέων είναι να βλέπουν ταινίες. Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να μάθει να τις χρησιμοποιεί, καθώς επίσης και άλλα οπτικοακουστικά  μέσα, ΤΠΕ, και κοινωνικά δίκτυα με σκοπό να προσαρμόσει τη μεθοδολογία της στις αλλαγές της εποχής μας.

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, προκύπτει το πρόγραμμά μας “Cinemaths Paradise”. Θεωρούμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον κινηματογράφο για εκπαιδευτικούς σκοπούς γι’ αυτό και οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι οι ακόλουθοι:

1ος στόχος: «Να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να συνειδητοποιήσουν την παρουσία των μαθηματικών στην πραγματική ζωή.» Θα χρησιμοποιήσουμε τον κινηματογράφο ως καθρέφτη της πραγματικής ζωής και θα επεξεργαστούμε σκηνές από διάφορες ταινίες για να δείξουμε πώς τα μαθηματικά ενσωματώνονται στις ζωές μας. Επιπλέον, θα μελετήσουμε πώς τα μαθηματικά χρησιμοποιούνται στη δημιουργία ταινιών.

2ος στόχος: «Να ενισχύσουμε το κίνητρο των μαθητών μας για την εκμάθηση των μαθηματικών.» Προτιθέμεθα να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας, χρησιμοποιώντας στην τάξη νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του κινηματογράφου.

3ος στόχος: «Να παράσχουμε εκπαιδευτικές τεχνικές που βοηθούν στην αποτελεσματική χρήση των ταινιών στη διδασκαλία των μαθηματικών.» Ο κινηματογράφος χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε διάφορα μαθήματα αλλά σπάνια στα μαθηματικά, οπότε χρειάζεται μία μεθοδολογία που θα βοηθήσει τους καθηγητές να ενσωματώσουν τις ταινίες στα αναλυτικά τους προγράμματα σπουδών. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, θα αναπτύξουμε τεχνικές σχετικά με την επιλογή ταινιών, την αναζήτηση μαθηματικού περιεχομένου σε αυτές και την προετοιμασία δραστηριοτήτων βασισμένων σε αυτές και συνδεδεμένων με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών. Θα δημιουργήσουμε επίσης μία τράπεζα δραστηριοτήτων και διδακτικές πηγές βασισμένες στις ταινίες που θα χρησιμοποιήσουμε, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στην εκπαιδευτική κοινότητα.

4ος στόχος: «Να προωθήσουμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μέσω της έβδομης τέχνης, του κινηματογράφου.» Το πρόγραμμα αναμένεται να βελτιώσει την αντίληψη των μαθητών μας για τον κινηματογράφο των χωρών τους και της Ευρώπης.

5ος στόχος: «Να βελτιώσουμε τις δεξιότητες τον μαθητών μας στα αγγλικά.» Μέσω της συνεργατικής μάθησης με μαθητές άλλων εθνικοτήτων και τη χρήση της αγγλικής ως γλώσσας επικοινωνίας και εκπόνησης του προγράμματος, οι μαθητές μας θα βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη γλώσσα αυτή.

6ος στόχος: «Να δώσουμε στους μαθητές μας την αίσθηση των Ευρωπαίων πολιτών.»  Πολλές ταινίες από τις συμμετέχουσες χώρες έχουν μεταφραστεί και είναι γνωστές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι νέοι μας θα πρέπει να συνεργαστούν με άτομα άλλων χωρών, διαφορετικών εθνικοτήτων, με διαφορετικές παραδόσεις, αξίες και τρόπο σκέψης και δράσης. Θέλουμε να διδάξουμε στους μαθητές μας να είναι ανοιχτόμυαλοι και να τους δώσουμε τις καλύτερες ευκαιρίες για την απόκτηση συνεργατικών δεξιοτήτων και καινοτόμων ικανοτήτων.

Η δημιουργία διδακτικών υλικών μεταξύ μαθητών και καθηγητών από  διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες θα είναι ενδιαφέρουσα για όλους μας και θα δώσει στους μαθητές την αίσθηση των Ευρωπαίων πολιτών.

 ‏@cinemaths_GR

cinemathsparadise@gmail.com

http://portal.opendiscoveryspace.eu/community/cinemathsparadise-834863

http://www.mathcinema.blogspot.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *