Διάκριση του σχολείου μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό EUSO 2015

 

 Το Σάββατο 7/2 διεξήχθησαν οι δυο τελικοί της 2ης φάσης του Πανελληνίου Διαγωνισμού EUSO 2015. Ο διαγωνισμός EUSO (Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών) διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) και αφορά κυρίως τα παιδιά που φοιτούν στη Β΄ Λυκείου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο διαγωνισμό, μιας που συνδυάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι εργαστηριακός. Οι μαθητές δοκιμάζονται στην εκτέλεση πειραματικών διεργασιών και την ανάλυση των πειραματικών τους δεδομένων με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων.
  • Είναι διεπιστημονικός. Πρόκειται για έναν τρίωρο διαγωνισμό, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές δοκιμάζονται εργαστηριακά στη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία.
  • Είναι ομαδοσυνεργατικός. Εν αντιθέσει προς άλλους γραπτούς διαγωνισμούς, κάθε σχολείο συμμετέχει με 3μελή ομάδα μαθητών. Οι μαθητές προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους οφείλουν να συνεργαστούν.

Ο τελικός της Νοτίου Ελλάδος φιλοξενήθηκε στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω (6ο ΓΕ.Λ. Αιγάλεω), ενώ ο τελικός της Βορείου Ελλάδος έλαβε χώρα στο Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Στους δύο τελικούς συμμετείχαν, με δικά τους έξοδα, τριμελείς ομάδες μαθητών από 78 σχολεία της χώρας (50 της Αθήνα και 28 της Θεσσαλονίκης), οι οποίες είχαν προκριθεί από τους αντίστοιχους τοπικούς διαγωνισμούς. Συνολικά φέτος στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 398 σχολεία με 469 ομάδες και 1407 μαθητές. Το σχολείο μας προκρίθηκε στο τελικό της Νοτίου Ελλάδος ως πρώτο από τον τοπικό διαγωνισμό του Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Σμύρνης.

Τελικά η ομάδα μας κατέλαβε την 3η θέση στο τελικό της Ν. Ελλάδος (1η θέση στη Βιολογία και 4η στη Χημεία). Συνολικά συγκεντρώσαμε 259/300 μονάδες και χάσαμε την 1η θέση και το ταξίδι στο Klagenfurt της Αυστρίας  για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα μόλις για 6/300 μονάδες. Η τελική κατάταξη των 5 πρώτων σχολείων έχει ως εξής:

Σχολείο Μονάδες Θέση
Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Αναβρύττων 265
St. Catherine’s British School 260
Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης 259
Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Pierce 248
Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ιωννιδείου 246

 

Στους δυο τελικούς, για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού μπήκαν κοινά θέματα. Οι πρώτες ομάδες στον τελικό της Β. Ελλάδος ήταν:

 Σχολείο Μονάδες Θέση
3ο ΓΕΛ Σερρών 240,4
2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας 231,4
18ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης 219

 

Την επόμενη μέρα όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στο τελικό του Αιγάλεω βρέθηκαν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο οποίο φιλοξενήθηκε η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων στους μαθητές. Η ομάδα του σχολείου μας αποτελείτο από τους μαθητές Δέσποινα Ζαμπετάκη, Μαρία-Φωτεινή Καλλιμάνη και Αχιλλέας Λασκαράτο, ενώ ως αναπληρωματικό μέλος συμμετείχε η Χλόη Τηλιακού.

 

Οι μαθητές μας παραλαμβάνουν τα βραβεία τους

από τον Καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. κ. Νίκο Τράκα

 

Τους μαθητές μας προετοίμασαν για αμφότερες τις φάσεις του διαγωνισμού οι καθηγητές της Σχολής μας Δρ. Νικολέττα Μοσχοπούλου (Βιολογία), Δρ. Βασίλειος Ορφανόπουλος (Φυσική) και Δρ. Χριστόδουλος Μακεδόνας (Χημεία).

Β. Ορφανόπουλος, Μ.Καλλιμάνη, Α. Λασκαράτος,  Ε. Βογιάννης (Διευθυντής ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής),

Ν. Μοσχοπούλου, Χ. Μακεδόνας, Δ. Ζαμπετάκη, Χ. Τηλιακού και Μ. Διακόνου.

 

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και για την επιτυχία τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *